Baskı Beton; sahada blok olarak uygulandığı için tek tek döşenmiş taş görüntüsü vermesine karşın, zeminde zamanla oluşabilecek oturmalardan etkilenmez ve aynı yüzey düzgünlüğünü her zaman korur. Tek tek döşenen bir malzeme olmadığı için taş aralarının oynaması, zamanla aralarda otların bitmesi gibi istenmeyen durumlar Baskı Beton için söz konusu değîldir. Baskı Beton’un diğer bir avantajı da hazır yapı malzemelerinin uygulanmasında ortaya çıkan detay sorunlarının kolaylıkla yerinde çözümlenebilmesi ile alan şartları ve mevsim koşullarına bağlı olarak ortalama 100 m2/gün/ekip uygulanabilmesidir. Beton yüzeyine tatbik edilen renkli yüzey sertleştirici ( CSH – Colour Surface Hardener ) sayesinde yüzey mukavemeti standart bir betona kıyasla ortalama 4 ile 8 kat daha arttırılabîlmektedir. Aynı zamanda CSH’ın içerdiği pigmentlerin dış etkilere ve güneş ışığına dayanıklı olması da Baskı Beton’un renklerinin hiç bir zaman solmamasına ve ilk günkü halini korumasına sebep olur. Yüzey geçirgenliğini önlemek için tatbik edilen LSS ( LSS – Low Solıd Sealer: Betona devamlı ıslak görüntüsü verir.) Parlatıcı özelliğinin yanı sıra, betona nüfuz ederek tüm gözenekleri kapattığından betonun nefes almasına mani olmaz. Donma, çözülmeden dolayı oluşabilecek yüzey çatlaklarının oluşmasına mani olur ve aynı nedenle deniz suyu, rutubet, benzin, yağ, vb. maddelerden yüzeyin etkilenmemesini ve leke tutmamasını sağlar.
Yüzey üzerinde iz kalmaması, su birikmemesi, kaygan olmaması ve açık renkler kullanılarak sürücüler için gece görüşünü daha iyi hale getirmesi sayesinde güvenlik avantajı sağlayabilmektedir.
Baskı Betonun; Fiyatı, sağlamlığı, kalitesi, dekoratif olma özelliği ve uygulama hızı açısından diğer karşınıza çıkabilecek tüm benzer yüzey kaplamalarına üstünlüğünü kanıtlayabilmiş alternatifi olmayan bir zemin kaplama sistemidir.
Baskı Beton Uygulama :
Serilmiş betonun su kanaması bittiğinde, 3 kg yüzey sertleştirici serpilip malasının yapılması. Baskılama noktası geldiğinde 0,100 kg / m2 kalıp ayırıcı ve renklendirici serpilmesi, uygun göründüğünde basınçlı su ile yıkanarak LSS baskı beton cilası 0.200 gr / m2 sürülmesi.
Uygulanacak alanın kullanım amacına göre sıkıştırılmış dolgu malzemesi ile hazırlanacak altyapı üzerine; yaklaşık 8 cm kesit kalınlığında 350 dozlu ve özel katkı maddeleri içeren beton karışımın dökülmesi ile uygulama başlar.
Renkli Yüzey Sertleştirici (Csh) :
Vibre edilen, tamponlanan, mastarlanan ve malası yapılan betonun, su kanaması bitene kadar beklenir. Yüzeye serpilen renkte CSH serpilir, m2 ve mala çekilerek düzgün yüzey elde edilir. Hava şartlarına bağlı olarak bir süre beklenir.
Model Baskısı :
Betonun CSH absorbesi ve istenilen plastikliği kazanmasından sonra yüzeye kalıp ayırıcı ve Antik Etki Tozu (RA: Release Agent and Antique Effect Powder) serpilerek seçilen desendeki plastik kalıp setleri ile baskılanır.
Yıkama Ve Yüzey İşlemleri
Baskılama işleminden yaklaşık 24 – 36 saat sonra RA, antik etki tercihine göre su ile yıkanarak yüzeyden temizlenir. Yıkama işlemi sonrası yüzey aşınma mukavemetlerini yağ, petrol ürünleri, deniz suyu vb. etkenlere karşı direncini artıran, LSS tatbik edilerek uygulama tamamlanır.
Baskı Beton Zemin Uygulamasında Kullanılacak Malzemeler :
Baskı Beton / Renklendirici yüzey sertleştiricisi ( 3-4 kg / m2 )
Baskı Beton / Antik renklendirici kalıp ayırıcı ( 0,100 gr / m2 )
Baskı Beton / Koruyucu ve parlatıcı cila ( 0,200 gr / m2 )
Baskı Beton uygulaması için 10 cm, C25 katkısız brüt beton kullanılmalıdır.